Grekiskt lant/bondbröd på surdeg av vete
15 gr färsk jäst
4 dl ljummet vatten
1,25 msk salt
3 dl surdeg av vete (som tagits ut ur kylen dagen innan)
2 msk ljus sirap
10 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös up den i vatten. Tillsätt salt, surdeg och sirap.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin ca 15 min.
Jäs degen i bunken i ca 2 timmar
Sätt ugnen på 250 grader
Knåda degen och baka ut ett stort eller 2 mindre runda bröd. Strö över vetemjöl och jäs brödet/n under bakdug i ca 1½ timma.
Snitta brödet/n med en vass kniv diagonalt i 45 grader och ställ in plåten i mitten av ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten, för att få den klassiska skorpan på brödet. Sänk värmen till 220 grder och grädda i 40-50 minuter tills de fått rejält med färg.
Det tar TID att baka med surdeg, men är helt klart värt mödan och "besväret" men man måste så klart planera sitt bak lite mer ingående
:)