SURDEG

Allmänt / Permalink / 0
Ja, jag har satt igång 2 surdegar här på sista tiden, en på vete och en på rågmjöl. Surdeg består av mjöl, vatten och honung, och startar upp en egen jäsprocess, och man kan hålla liv i dem i generationer om man vill. Man kan även frysa en "klutt" och sätta igång den igen senare...Här är de recept som jag gjort efter:
 
vete
 
Dag1:
2 dl ljummet vatten
2½ dl vetemjöl
1 msk flytande honung
 
Vispa ihop en rejäl glasburk, till en slät massa. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn
 
Dag 3:
1 dl ljummet vatten
1½ dl vetemjöl
 
Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn
 
Dag 4:
1 dl ljummet vatten
1½ dl vetemjöl
 
TIllsätt vatten och mjöl under dag 4. Vispa massan slät, täck med plastfolie och lt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
Sedan är den klar och du kan ställa in den i kylen, för att lugna ner den lite. Då du sedan ska baka på den så tar du ut den del du vill baka på, 1 dygn i förväg och låter den ligga under plastfolie i rumstemperatur: "Mata" degen enl "dag 4" 1 gång/vecka för att hålla liv i den Då du bara har en sista del kvar börjar du om med proceduren ovan och håller på så sätt "liv" i din surdeg. Dela gärna ut en bit till någon vän, så kan denne starta upp med dag 3 på en gång :)
 
Surdeg av råg:
Gör exakt likadant som ovan, men använd rågmjöl istället. Men: på dag 3 och 4 tar du bara 1 dl rågmjöl (istället för 1½ dl vetemjöl)
 
Till top